1

Find en hemmelig kommando, og vind $100.000

(29/08-2016) - Før jeg kan fortælle dig om enkelthederne, skal vi lige en tur tilbage i tiden og se på, hvordan Bill Gates fik en formue og grundlagde Microsoft imperiet ved at skabe MS-DOS (Microsoft Disk Operating System) og sælge det til IBM.

Rent faktisk udviklede Bill Gates ikke dette styresystem. Okay, vi ved alle, at han udviklede ret meget selv, men han havde et talent til at finde gode produkter, købe dem, videreudvikle dem og markedsføre dem. Rent personligt, synes jeg det er en god ting, selv om systemet er langt fra perfekt.

More...

MS-DOS hed oprindeligt QDOS (Quick and Dirty Operating System). Jeg havde en version af det på en 5,25" diskette. Systemet var udviklet af Tim Paterson, som i øvrigt senere blev hyret af Gates for at ændre QDOS, så det blev til MS-DOS.

Nu var der også en fyr, derhed Gary Kildall. Han døde i 1994 efter et slag i hovedet i en bar. Han drak vist ret tæt, og de nøjagtige omstændigheder for hans død er uklare. Kildall skabte en meget tidlig version af DOS som hed CP/M.

Jeg kan huske, at jeg havde købt en "cartridge" med fastbrændt CP/M styresystem, som jeg kunne smække i r*ven på min Commodore 64, så jeg kunne bruge hele 32 kilobyte (nej, det er ikke en stavefejl), jeg havde til rådighed, til at lave små sjove programmer. Det var deriblandt ved hjælp af dem, at jeg hackede mig ind på TDK (dengang hed det KTAS) nummeroplysning, så jeg selv kunne bladre i telefonnumrene. Til min stor fortrydelse var de hemmelige numre også hemmelige for telefondamerne, så der var ikke noget at hente.

Anyway ...

Kildall anklagede både Paterson og Gates for at have kopieret koder fra hans CP/M (fra det jeg husker, så var der helt afgjort mange ligheder). Og at de skyldte ham en del penge for at have brugt hans kode.

Naturligvis nægtede Paterson og Gates.

Nu går vi over til rygterne og emnet for denne artikel: Ifølge rygterne så er der en hemmelig kommando i MS-DOS som, når du skriver den, kan printe en copyright notice i Gary Kildalls navn.

Det er her, socialengineering kan blive vigtig!

Nu springer vi lidt frem i tiden. Til 2012.En konsulent, Bob Zeidman, tjekkede koderne både for MS-DOS og for CP/M. Han kunne ikke finde noget, som tydede på problemer med ophavsrettigheder.

Men så fik han ballade med Microsoft i forbindelse med kontrakter med Motorola og summa summarum, nu er han ret sur på dem.

Derfor har Zeidman nu tilbudt en præmie på $200.000 (over 1,25 mio. Kr.) delt i to: $100.000 til den, der kan bevise (med almene anerkendte teknikker), at Microsoft kopierede CP/Ms kode og $100.000 til den, som kan finde Kildalls hemmelig kommando, som kan vise hans copyright notice.

Så hvis du har tid, lyst og lejlighed ... Held og lykke! (Chill)

Click Here to Leave a Comment Below 1 comments
Henrik - 30/08/2016

En spændende tese. Jeg brugte alle DOS-versionerne lige fra 3.30, der fulgte med 286’eren (12mhz), der blev opgraderet til 5.0 [hurtigt forbi 4 og 4.01 uden at installere disse to), dernæst 6, 6.2 og sidst men ikke mindst 6.22, som kom på 3 stk. 1,44 3½” disketter.

Når man nævner dette for sine unger i dag, så spørger de: hvad er en diskette?

Jo jo, der er sket en del. 🙂

Kunne være sjovt, hvis nogen fandt kommandoen, men jeg tvivler på Microsoft kunne være så dumme…

Reply

Leave a Reply: