Til grin for egne penge
Han blev ringet op af en ukendt person søndag d. 24. januar, der fortalte ham, at han havde set hans udstyr og vidste, hvor den befandt sig. Men han vil altså gerne have en findeløn (5.000 Kr.) overført på sin bankkonto før han fortalte flere detaljer.
Efter at den 24-årige havde betalt pengene, fik han adressen at vide, hvor fotoudstyret skulle befinde sig.
Dog viste det sig, at de personerne, der boede på den pågældende adresse, ikke kendte til noget stjålet fotoudstyr og ikke havde noget med sagen at gøre.
Samme søndag var det en 39-årig mand fra Ørsted som kom ud for nogenlunde samme scenario.
Han havde fået stjålet nogle højtryksrensere og andet udstyr til rensning. Og også han havde efterlyst udstyret på Facebook.
Også han blev ringet op af en ukendt person, der sagde, at han vidste, hvor det stjålne rensningsudstyr befandt sig. Og også her spurgte manden en findeløn på 5.000 kr. indbetalt på en bankkonto før han kom ud med oplysningen.
Den 39-årige syntes, at manden i telefonen virkede troværdig, s han overførte de 5.000 kr. til kontoen og fik oplyst en adresse i Haderslev.
Samme sag, endnu en gang: Beboerne på den pågældende adresse havde ingen anelse om noget med et rensningsudstyr.
Østjyllands Politi, der ikke umiddelbart har set denne fremgangsmåde tidligere, har nu udsendt en advarsel i politirapporten:
”Lad være med at skrive dit telefonnummer på en sådan efterlysning, da du risikerer, at nummeret bliver misbrugt. Og lad være med at overføre penge til en person, du ikke kender, før du har sikret dig, at du faktisk også får de genstande, som du er blevet lovet.”
Hvilket rammer ved siden af målet.
Lige som man kan få misbrugt sit telefonnummer ved at svindler ringer til en, kan pågældende fupnummer udføres lige så godt via e-mail eller Facebooks messenger.
Fiffet for at undgå at blive taget ved næsen og blive til grin for egne penge i denne sag, er ikke at give alle detaljer om det, der blev stjålet. Hold visse detaljer tilbage.
Når den, der har fundet den ringer, kan du spørge om disse detaljer: “Hvad står der skrevet på slangen?”, eller “hvilket mærke er batterierne?”, eller en eller andet detalje man ikke kan regne ud fra fotografiet og som ikke er offentliggjort. På den måde kan man sikre sig, at den, der har udstyret (eller har set udstyret) er god nok.
Hvis vedkommende begynder med et: “Det er ikke hos mig, men hos en ven”, så er det vel okay at spørge ham om at indhente disse detaljer før du udbetaler “findelønnen”. Hvis den er ægte, skal han nok skaffe oplysningen, hvis ikke, så har du sparet 5.000 Kr.
Det er også en slags penge! (Chill)